tiistai 31. maaliskuuta 2015

Olenko erityisherkkä?

Hei Te ihanat! Täällä yksi päivän nokka kiinni kirjassa pitänyt pörrötukka. Viime viikolla julkaistiin pääsykoemateriaali, ja aika on kulunut jos nyt ei ihan lukiessa koko aika niin aktiivisessa pitäisi lukea -tilassa. Stressilukemat oli korkeat aina tähän päivään saakka kun oikeasti tein lukusuunnitelman ja aloin allekirjoittamaan sitä oitis. Jos olisin tiennyt lukusuunnitelman rauhoittavan efektin jo heti alussa, olisin tehnyt sen jo viime viikolla. Nyt kun tiedän että tekemällä vain sen minkä itse olen itselleni määrännyt, olen jo hyvissä ajoin hyvällä mallilla materiaalin kanssa. Kaikki se mitä sen päälle luen on plussaa.


Viime viikko meni muuten samalla ihanissa ja ei niin ihanissa tunnelmissa. Sairastuin heti maanantaina flunssaan, joka seurasi ilkeänä takiaisena viikon loppuun saakka niskassa. Ei päästänyt irti otettaan edes Kemissä, kun keskiviikkona hyppäsin koirien kanssa junaan matkaten Nellin luokse. Meillä oli kuitenkin niin mukavaa, että yksi flunssa ei paljon menoa haitannut! 

Nyt kuitenkin itse asiaan! Ihastuttava Tania haastoi minut tutkailemaan olenko erityisherkkä. No olenhan minä kyllä yhdenlainen herkkähipiä, mutta on sitä kiva välillä pohdiskella oikein kunnolla. Kyseinen herkkyystesti on pyörinyt jo vaikka kuinka monessa blogissa, joten jos ei enää innosta lukea herkkisperkkistelyä, niin nyt on oikea hetki suhaista (klikata) itsensä ulos tästä blogista! 


1. Huomaan helposti yksityiskohdat ja vivahteet ympäristöstäni
Riippuu kuinka hajamielisellä tuulella olen. Joskus tuntuu etten näe mitään enkä ketään kun maalailen taivaanrantaa, ja joskus taas huomaan jokaisen pienenkin asian. Eli sanoisin että riippuu ihan päivästä.

2. Muiden mielialat vaikuttavat minuun
Tosi paljon! Olisi kiva joskus päästä yli muiden tunteista. Joskus muiden mielialat vaikuttaa minuun niin paljon, että kun toinen on selvinnyt surustaan tai kiukustaan niin minä olen saanut itselleni kyseisen tunteen eikä se meinaa lähteä. Onneksi ilokin tarttuu!

3. Olen yleensä hyvin herkkä kivulle
Kyllä. En kestä kauhean hyvin minkäänlaista kipua, mutta vielä huonommin kestän huonoa tai etovaa oloa.

4. Kiireisenä päivänä huomaan tarvitsevani vetäytymistä lepäämään, pimennettyyn huoneeseen tai johonkin, missä saan olla rauhassa ja ilman ärsykkeitä
Joskus kiire on miellyttävää hulinaa, mutta jos kyseessä on stressaava ja kuormittava kiire niin silloin kyllä. Kukapa ei kaipaisi rauhaa silloin?

5. Olen erityisen herkkä kofeiinin vaikutuksille
 Voi kyllä! Osui ja upposi. Rakastan kahvia, mutta minun elimistö ei kestä sitä.

6. Rasitun helposti voimakkaista ärsykkeistä kuten kirkkaista valoista, voimakkaista tuoksuista, karkeista kankaista iholla tai läheltä kuuluvasta sireenin äänestä
Kyllä. Joskus oikein selkäpiitä karmii esim. viritetyn mopon pärinä. Sitä ääntä en kestä sekuntiakaan! Myös tosi voimakkaat tuoksut tekee monesti pahaa. 

7. Minulla on rikas ja monimuotoinen sisäinen elämä (Lisäys: kuten vilkas mielikuvitus ja taipumus pohdiskella paljon)
 Kyllä! Joudun tosi usein säntäämään sisälle iltaisin koirien pissatuksen jälkeen kun vakoojat seuraa perässä rappukäytävään. Ne sekunnit kun ulko-ovi tai hissin ovi hitaasti valuu kiinni on selkäpiitä karmivia kun kuvittelen jonkun yhtäkkiä säntäävän perään. Syntyjen syvien pohdiskelu kuuluu myös jokapäiväiseen elämään!
 
8. Minulle tulee epämukava olo kovista äänistä
Tämäkin riippuu vähän tilanteesta, mutta en nyt tiedä ketään kuka nauttimalla nauttisi kovasta metelistä. Joskus kuitenkin saatan yhtäkkiä ärsyyntyä jos telkkari on liian kovalla.
 
9. Liikutun syvästi taiteesta tai musiikista
Kyllä. Moni taiteellinen, herkkä ja kaunis asia saa minut liikuttuneeksi. 
 
10. Olen hyvin tunnollinen
No nyt meinaa vähän omatunto huutaa, että ET OLE! Mutta kyllä mie olen oikeasti ja monesti liian ankara itselle jos en ole tehnyt velvollisuuksia.

 
11. Säikähdän helposti
Kyllä, ja sen jälkeen suutun ihan oikeasti jos joku on säikäyttänyt. Niin inhottava tunne että meinaa itku tulla! Onneksi säikähdyksen jälkeen kuitenkin kuittaan asian naurulla.
 
12. Hermostun jos minun täytyy tehdä paljon asioita lyhyessä ajassa
Ei se ole niin kamalaa, tuleepahan sitten tehtyä. Enemmän häiritsee jos tasaisesti on koko ajan jotain. Mieluummin teen kerralla enemmän!
 
13. Kun ihmiset kokevat epämukavuutta fyysisessä ympäristössä, huomaan helposti mitä tulee tehdä jotta olisi viihtyisämpää (esim. muuttaa valaistusta tai istuimia)
 En ole huomannut ihmisissä tällaista epämukavuutta, mutta koen itse oloni erityisen epämukavaksi joskus jos tunnelma (esim. valaistus) ei ole oikea. Osaan korjata sen hyvin, ja joskus se vaatii hieman suurempaa siivousta omassa kodissa jotta minun sisäinen tasapaino on taas kohdallaan! Tuomasta huvittaa tämä piirre erityisesti kun epämukavuuden tunne tulee nukkumaan mennessä. Makkari saa pikasiivouksen ennen kuin voin ummistaa silmäni!

14. Ärsyynnyn kun ihmiset yrittävät saada minua tekemään liian monia asioita kerralla
 En jos ne on helppoja asioita, mutta jos kyseessä on monia sellaisia asioita mistä en tajua mitään tai ne tuntuu vaikeilta niin se on kuluttavaa ja tuottaa ärsytystä ja turhautumista.

15. Yritän kovasti välttää virheitä tai asioiden unohtamista
Kyllä ja ei. Yritys ei ole kauhean kova kun en edes kirjoita kalenteriin mitään liioin ylös. Elänkin tällä hetkellä "helppoa" elämää, missä suurimmat velvollisuudet on oikeastaan se, että muistan mennä töihin. Silloin kun olin samaan aikaan töissä ja koulussa niin kalenteri oli kovassa käytössä. Tällä hetkellä kovassa käytössä on lukusuunnitelma, mutta sitä nyt en unohtaisi muutenkaan.
 
16. Pyrin aktiivisesti välttämään väkivaltaisia elokuvia ja tv-ohjelmia
En. Joskus pyrin aktiivisesti katsomaan niitä. Elämässä on symppisleffakausia ja sitten on näitä mörssätään kaikki -kausia!
 
17. Tulen epämiellyttävän virittyneeksi kun paljon asioita tapahtuu ympärilläni
En. Tai tämäkin riippuu niin asioista. Minusta on mukavaa kun elämässä tapahtuu mukavia asioita. Enemmänkin pelkkä oleminen saa minut levottomaksi jos se kestää yli vuorokauden. Toki joskus nautin kyllä vain siitä että möhnään menemään, mutta esimerkiksi viime kesänä olin tosi ahdistunut kesälomalainen kun ei ollut mitään tekemistä. En osannut olla! Ensi kesänä taas uusi yritys.
 
18. Kova nälkä aiheuttaa minulle voimakkaan reaktion, haittaa keskittymistä tai mielialaa
Kyllä! Minulle ei sovi liian pitkät ruokavälit! Tulen kiukkuiseksi ja levottomaksi ja kaikki itkettää. Huono olo kruunaa kaiken!
 
19. Muutokset elämässäni sekoittavat minua
Kyllä, monesti. Olen ihminen kuka ei kauheasti nauti muutoksista, ne aiheuttaa sisäistä kaaosta pään sisälle. Minulla kestää aina oma aikansa tottua erilaisiin muutoksiin elämässä. Esimerkiksi kun Tuomas lähtee ensi kuussa kesätöihin, minulla kestää oma aikansa tottua siihen ettei me päästäkään olemaan joka päivä poski poskea vasten. Sitten kun kesätyöt loppuu niin minulla kestää monta kuukautta tottua siihen, että joka päivä se toinen on siinä. Onneksi joka vuosi on helpompaa!
 
20. Huomaan ja nautin hienovaraisista tuoksuista, mauista, äänistä ja taideteoksista
Taideteokset ei ole koskaan ollut niinkään minun juttu, mutta nämä muut kyllä. Oon tällainen herkkis ja osaan nauttia elämän pienistä vivahteista!


21. Pidän tärkeänä järjestää elämäni siten, että vältän mullistavia ja kuormittavia tilanteita
Kyllä. Haluan olla omassa elämässäni tilanteen tasalla ja pystyä vaikuttamaan siihen. Kaikkea ei voi ennustaa, mutta isot elämääni koskevat suunnitelmat mietin monesti etukäteen ja rakennan varasuunnitelmia. Valmistaudun myös henkisesti vähän kaikkeen aina, vaikka eihän kaikkeen voi varautua.
 
22. Kun joudun kilpailemaan tai suoritustani tarkkaillaan, tulen niin hermostuneeksi tai alan täristä, että suoriudun paljon huonommin kuin normaalisti
En. Olen tottunut tanssiharrastuksen kautta kilpailemaan ja olemaan tarkkailun kohde. Joskus jopa pieni jännitys tekee hyvää!
 
23. Kun olin lapsi, vanhempani tai opettajani pitivät minua herkkänä tai ujona
Kyllä varmasti. Olinhan se lapsi joka alkoi itkeä kun äiti katosi kaupassa hyllyn toiselle puolelle. Herkkis mikä herkkis!

 
Koen olevani erityisherkkä ihminen, ja niin se vaikuttaisi testinkin mukaan olevan!

Jos haluatte testata oletteko erityisherkkiä, klikatkaa itsenne NNE!

15 kommenttia:

 1. Mulle on joku joskus nuorempana sanonu että oon erityisherkkä! Nyt pari kuukautta sitten aloin lukemaan siitä vähän ja tulin siihen tulokseen että saattaa mussa vähän erityisherkkyyttä olla :p ja kun mietin mitä ite vastaisin noihin kysymyksiin niin kyllä, erityisherkkyyn sopis noihinkin vastauksiin :D snif!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä ollutkin paljon julkisuudessa erityisherkkyydestä, ja itseasiassa kuulin tästä itsekin vasta. Siis että yliherkkyyttä oikeasti kutsutaan joksikin. :) Mutta herkkänä on hyvä olla <3

   Poista
 2. Oot ehkä maailman kaunein näissä kuvissa <3 Ja just ihana tuommosena herkkiksenä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinua Nelluraa <3 Itsekin sellainen kaunotar!

   Poista
 3. kiva lukea siunkin vastauksia tähän haasteeseen :) olet super kaunis noissa kuvissa!!♥

  VastaaPoista
 4. Ihana herkkis Iina <3 Kiva kuulla susta taas ja lukea vastaukset näihin :) Multakin tää testi löytyy ! :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi pitääpä käydä lukeen myös sinun vastaukset näihin <3 :)

   Poista
 5. Oii ihana herkkis iina :)<3 näytät niin hyvältä!! Aivan ihania nää kuvat ja jotenkin sun vastauksia oli ertiyisen mielenkiintoista lukea :)<3

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Voi sinua upeutta <3 Ja kiitos kun haastoit tähän! Oli mukava :)

   Poista
 7. Jotenkin kuulostaa tutulta kun yhtäkkiä hätkähtää siihen kun telkkari huutaa kovalla, saa mut niin ärsyyntymään. :D Tosi kauniita kuvia Iina, olet kyllä niin herttanen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih hyvä että joku muukin ärsyyntyy tuosta :D Voi kiitos ihanuus <3

   Poista
 8. Kivoja vastauksia, hymyilytti monessa kohtaa kun tunnistin myös itsestäni samaa :)

  VastaaPoista