torstai 11. joulukuuta 2014

Meidän jouluaaton perinteet!




Ollaan tosiaan saatu laitettua joulukoristeet kotiin ja päästy nauttimaan joulun tunnelmasta. Meillä on tänä vuonna tarkoitus viettää jouluaatto Tampereella Tuomaksen suvun seurassa, ja halusinkin tulla kertomaan teille meidän jouluaaton perinteistä. Joka jouluhan on tavalla tai toisella erilainen, mutta tietyt asiat pysyy samana. 

Jouluaattona on kiva herätä ajoissa, koska lastenohjelmat... En oikeasti ikinä katso edes lastenelokuvia tai lastenohjelmia arkena, mutta joulu on ihmeellistä aikaa. Ihan ehdoton mikä pitää nähdä jouluaattona on Lumiukko. Muita joulumielen kohottajia on Joulupukki ja noitarumpu ja ihan perinteinen Joulupukin kuumalinja ja kaikki sen ohjelmat. 

Jouluaatto alkaa riisipuurolla höystettynä kanelilla ja sokerilla, vaikka joka joulu kaneli pisteleekin kielen päällä. Oon kai sille jotenkin allerginen, mutta koska syön riisipuuroa kerran vuodessa niin en anna sen haitata. Riisipuurossa pitää olla tietenkin manteli piilossa, mutta en ole koskaan tainnut saada sitä, koska en syö mitään älyttömän suurta annosta. Kyllähän se mantelin saanti on ihan ehdottomasti todennäköisempää jos kauhoo koko kattilallisen masuunsa!

Meidän Rovaniemen perinteisiin kuuluu joulukirkossa käynti aamupäivällä. Tampereella ainakin viimeksi kävimme myöhään illalla kuuntelemassa joululauluja. Kirkossa käynti kuitenkin kuuluu jouluaattomme perinteisiin. Lapsena se välillä ärsytti, mutta vanhempana siihen on jo niin tottunut, että ilman sitä jotain puuttuisi. 

Usein jouluaattona on myös kiva käydä pienesti ulkoilemassa ennen saunaan menoa. Tänä jouluna ajattelin tehdä ainakin koirien kanssa lenkin ennen saunaa. Toivottavasti saan myös lenkkiseuraa etten eksy.

Perinteiseen joulusaunaan kuuluu kynttilänvalo ja rauhoittuminen. Tänä jouluna voi olla, että joudumme pulahtamaan avantoon! Iiik! Siis jos Tampereella ehtii järvet jäätyä.

Saunan jälkeen on melko pian ruokailu. Voisin puhua joulupöytämme perinteisistä herkuista kokonaisen postauksen verran, mutta päädyn sanomaan vain, että joulupöydän antimet on niin hyvää ettei sanotuksi saa. Joutuukohan Tuomas tänäkin vuonna makaamaan lattialla, koska istuminen ei onnistu liian täyden vatsan takia...Sekin on kyllä jokavuotinen perinne. 

Santsaaminen! Heti kun vatsa antaa vähän myöten, syödään lisää! Syödään niin ähkyyn, että lihotaan viisi kiloa. 

KARKKIPUSSI! Meidän joulun perinteinen irtokarkkipussi maksaa vähintään 20€. Oikeasti!

Kaikki ihanat jouluelokuvat! Lemppareita on Holiday ja Rakkautta vain. Siis ne mitkä tulee ensimmäisenä mieleen. Mitä muita niitä onkaan?

Tämän vuoden jouluun kuuluu myös lasten ilon näkeminen. Se ei ole kuulunut perinteisiin, koska viimeksi näin lasten ilon kun olin itse lapsi. Sitä kuitenkin odotan ehkäpä eniten tänä vuonna.

Lahjat. Pienissä määrin, mutta kyllähän ne jouluun kuuluu.

Myöhäisillan korttipelit kuuluu luultavasti tämän vuoden jouluaattoon. Isolla porukalla pelaaminen on niin mukavaa!

Yhdessäolo ja rauhoittuminen! Tästä tuskin tarvitsee kertoa enempää.


Löytyykö teiltä samoja jouluaaton perinteitä?

22 kommenttia:

  1. Ihania koristuksia<3 ja tiedätkö, meidän jouluaatto kulkeee ihan samalla kaavalla, haha! Mitä ihmettä :D paitsi kirkon ja saunan välissä käydään hautuumaalla :) lumiukko on paras <33

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua!! Me jätetään jouluaattona usein kynttilät kirkon yhteiselle kynttiläpaikalle. Hautausmaalla missä pappa lepää käydään jo edellisenä päivänä. :) Lumiukko on ihan paras, mutta en koskaan lakkaa miettimästä miksi se poika kiskoo farkut jalkaan, mutta ei laita pikkuhousuja?! Käsittämätöntä! :DD En koskaan pääse siitä yli.

      Poista
  2. 20 kg karkkipussi! Siis aivan loistava :D

    VastaaPoista
  3. Oii, tää oli aivan ihana postaus! <3 Muiden jouluperinteitä on kiva kuulla :) Muutaman kerran tuli taas naurahdettuuki sun tekstii lukies :p 20 kg karkkipussi ja lattialla makaaminen, ku istuminen ei onnistu :D Huippui juttui! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, minun piti monta kertaa tarkistaa, että mitä olen oikein kirjoittanut. Ei me sentään 20kg karkkipussia osteta. 20€ vähintään kuitenkin :) hih! Hyvä että minun teksti saa hyvälle mielelle! <3

      Poista
    2. Hahah oivoi, mä oon taas omiani lueskellu :p Mut 20 e karkkipussi kuulostaa kyl ihanalle! <3

      Poista
    3. Hih, et ollut ainoa ;) <3 Ehkä se 20kg pussi kuulostaa kuitenkin vielä paremmalle kuin 20 euron :DD

      Poista
  4. ihana postaus ja aivan ihania perinteitä!! toi karkkiperinne kolahti meikäläiseen iha satanolla :D:D<3

    VastaaPoista
  5. Aikalailla samalla kaavalla täälläkin mennään paitsi, että meillä syödään riisipuuro luumusopan kera ja katsotaan myös lastenohjelmia. Ennen kirkkoon menoa saunassa käynti vaikkakin meillä on koko aamun saunassa tulet niin voi kukanenkin käydä milloin tahtoo. Kirkon jälkeen hautuumalla käynti ja sit alkaa pöydän kattaus ja syömingit. Jälkkäripöytä on ihan erikseen :P Illalla tulee pukki ja avataan lahjat. Sitte taas syödään ja pelataan pelejä tai katotaan leffoja. Meillä ei irtokarkkeja oo mutta suklaata niidenkin edestä ja muita herkkuja :D Mie itseasiassa jo tänään korkkasin joulun, kun söin lounaaksi porkkanalaatikkoa ja lohta sekä punajuurisalaattia. Jouluruoka on vaan niin parasta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi teidänkin jouluperinteet kuulostaa niin hyvältä <3 Mukava kuitenkin, että monessa suomalaisessa perheessä on hyvin paljon samoja perinteitä. :) Ahhhh jouluruoka!! <3 Pitäiskö itekin jo aloittaa sen syöminen että ehtii syödä tarpeeksi :DD

      Katsoin sun lahjamääriä instagramista! Ne on piirtynyt minun verkkokalvoille ikuisiksi ajoiksi! omg!! Oot ollu niin reipas! Ota kuva jouluaaton KAIKISTA lahjoista. Haluan todella nähdä ne!!

      Poista
  6. Vähän saman tyyppiset ohjelmat kuuluu meidänkin jouluun :) Kauniita kuvia ja tykkään muuten tosi paljon myös tosta bannerista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana! <3 Kiva että teiltä löytyy samoja perinteitä :)

      Poista
  7. Kiva oli lukea teidän perinteet :) Samalta kuulostaa monet jutut, paitsi itse käyn heti aamulla ensimmäisenä saunassa ja sitten syödään riisipuuro :) Lumiukko on pakko katsoa, vaikka sen muistaa jo ulkoa. Siinä on niin ihana musiikki!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi! Aamusauna kuulostaa kyllä järkevältä! Mulla iskee aina ongelma kun haluaisin syödä jouluruokaa vähän laittautuneena, joten jouluaattona "pitäisi" periaatteessa kaunistautua meidän rutiinilla kahdesti. Kukaan ei tätä vaadi, mutta mulle meikki ja hiustenlaitto on kuin aamukahvi, vaikken kahvia edes juo! Ilman laittautumista olo on jotenkin kipeä..Aivan kuin ei olisi herännyt.

      Lumiukon musiikki on juuri se juttu!! <3

      Poista
  8. Ihana huomata, kuinka samanlaisia jouluperinteitä ihmisillä loppujen lopuksi on, ainakin postaukseen tulleiden kommenttien perusteella ;) niin nättiä siellä, oikein ihanaa joulun odotusta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, huomasin itsekin saman ja ihan yllätyin miten samalla tavalla ihmiset juhlii jouluaattoa. :) Olisi hauska kuulla jonkun erilaisesta joulusta! Esim. tilataan pizzaa jouluruoan sijaan ja mennään baariin?! :o Kuulostaisi niin oudolta minulle, mutta silti olisi kiva kuulla myös sellaisesta joulusta. :)

      Ihanaa joulunodotusta myös sinne <3 !

      Poista
  9. Samanlaisia juttuja täältäkin löytyy! :) Me käydään yleensä yökirkossa koko päivän päätteeksi, päivä alkaa kans riisipuurolla jossa on manteli, jatkuu saunalla ja lauttautumisella. Yleensä pikkusiskot kattaa pöydän ja minä äitin kanssa teen ruoat. :) Ruoan jälkeen aukaistaan lahjat, esitellään niitä toisille, katsomaan yleensä yhteiseksi saatu leffa ja herkutellaan vähän lisää... :D Yöllä sitten pelataan lautapelejä yhdessä <3 Yks parhaimpia perinteitä on kuitenki lahjojen paketointi yönä ennen aattoa. Perheen naiset kokoontuu keittiön lattialle glögin ja suklaiden kanssa, kuunnellaan joululauluja ja höpötellään. Viimestään tuolloin tulee niin joulufiilis. <3 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän joulu kuulostaa täydelliseltä <3 Etenkin tuo perheen naisten paketointi on jotain mitä en ole itse kokenut! Kuulostaa niin ihanalta<3

      Poista
  10. Tykkäsin tästä postauksesta! Joulumieli senkuin kasvaa! :) Samantyyppisiä juttuja löytyy myös meidän perinteisestä joulusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kun tykkäsit <3 Mullakin on tänä jouluna syntynyt aivan ihana kutkuttava joulumieli tosi ajoissa. Se on mukavaa! Saa nauttia mahdollisimman pitkään :)

      Poista